IJsbad therapie

IJsbaden kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt. De één neemt een ijsbad na een intensieve training en de ander werkt aan zijn mentale weerbaarheid. Voor steeds meer mensen geldt het nemen van een ijsbad als een vorm van therapie.

Wanneer we over een therapie spreken, wordt vaak de behandeling van een medische aandoening bedoeld. Het kan een fysieke aandoening zijn, maar dit kan ook een psychische aandoening zijn. IJsbad therapie (koudetherapie) is een vorm van therapie die door de verschillende voordelen steeds vaker wordt gebruikt als bij het bestrijden van medische aandoeningen. In dit artikel lees je wat hier allemaal bij komt kijken!

Wat is ijsbad therapie?

IJsbad therapie, ook wel cryotherapie genoemd, is een vorm van therapie waarbij het lichaam wordt blootgesteld aan extreem lage temperaturen, meestal door onderdompeling in ijswater. Het doel is om verschillende fysiologische reacties te veroorzaken die lichamelijke en mentale voordelen teweegbrengen.

Deze vorm van therapie kan worden beoefend door in een ijsbad te stappen, waarbij het lichaam snel wordt blootgesteld aan koud water en waarbij het lichaam wordt gestimuleerd om te reageren en aan te passen aan de temperatuurverandering. 

Wat zijn de voordelen van koude therapie?

Sneller herstel en ontstekingsremmend

Spierpijn wordt veroorzaakt door microscopische scheurtjes in spiervezels tijdens inspanning, wat ontstekingsreacties activeert en leidt tot pijn en stijfheid. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat ijsbaden kunnen helpen bij het verminderen van spierontsteking na een inspannende activiteit. Dit leidt tot sneller herstel en minder spierpijn.

Versterking van het Immuunsysteem

Witte bloedcellen versterken het immuunsysteem door infecties te bestrijden en lichaamsvreemde stoffen te vernietigen, waardoor de algehele gezondheid en ziekteresistentie worden bevorderd. Blootstelling aan koude prikkels kan de productie van witte bloedcellen stimuleren, wat bijdraagt aan een verhoogde immuniteit en betere bescherming tegen ziekten.

Minders stress en mentaal scherper

Koudetherapie kan de aanmaak van stresshormonen verminderen en tegelijkertijd zorgt het voor de aanmaak van endorfine. Dit heeft verschillende voordelen, waaronder een verbeterde stemming, stressverlichting en verhoogde alertheid. Ook fungeert het als een natuurlijke pijnstiller waardoor je pijnperceptie wordt verbeterd. Alle 10 voordelen van ijsbaden vind je hier.

Voor wie is ijsbad therapie interessant?

Steeds meer mensen zien de voordelen van het nemen van een ijsbad. En over het algemeen wordt erkend dat het nemen van een ijsbad een scala aan voordelen biedt, voor zowel fysieke als mentale gezondheid.

Mensen met stress of spanningen

Koudetherapie kan de aanmaak van stresshormonen verminderen en tegelijkertijd zorgt het voor de aanmaak van endorfine. Dit heeft verschillende voordelen, waaronder een verbeterde stemming, stressverlichting en verhoogde alertheid. Hierdoor kan koudeterapie mensen helpen om hun stressniveau te verlagen en spanningen weg te nemen.

Atleten.

Het nemen van een ijsbad helpt bij het verminderen van ontstekingen en spierpijn na intensieve trainingen. Ook versnelt het herstelproces en minimaliseert spierschade. Bovendien bevordert het de doorbloeding en kan het de aanmaak van endorfine stimuleren.

Dit draagt bij aan stressvermindering en een positieve mentale toestand. Hierdoor wordt koudetherapie steeds vaker toegevoegd aan de training routines van atleten en topsporters.

Chronische pijnpatiënten.

IJsbaden kunnen natuurlijke pijnverlichting bieden door het blokkeren van pijnsignalen en het verminderen van ontstekingen. Ook wordt er, zoals eerder beschreven, endorfine aangemaakt tijdens het nemen van een ijsbad. Eén van de eigenschappen van endorfine is de natuurlijke pijnverlichting.

Immuunversterking.

Koudetherapie bevordert de aanmaak van witte bloedcellen en versterkt zo het immuunsysteem, wat kan leiden tot een betere weerstand tegen ziekten.

Slapeloosheid en angst.

Het nemen van een ijsbad kan helpen bij slapeloosheid en angst vanwege de kalmerende effecten op het zenuwstelsel. Het bevordert ontspanning, vermindert stresshormonen en stimuleert de afgifte van endorfines. Dit kan bijdragen aan een betere nachtrust en verminderde angstgevoelens.

Depressie.

Het nemen van een ijsbad kan zeker in het begin een grote uitdaging zijn. Het overwinnen van deze uitdaging kan voor een betere mentale weerbaarheid zorgen. Ook wordt de aanmaak van endorfine bevorderd waardoor de psychische stemming verbetert en stress kan afnemen.

Gewichtsbeheersing.

Kort gezegd kan ijsbad therapie helpen om een goede stofwisseling te stimuleren. Ook wordt door de blootstelling aan kou bruin vetweefsel geactiveerd, wat kan bijdragen aan een verhoogde calorieverbranding en vetverlies. Hierdoor kan koudetherapie helpen bij het afvallen.

Conclusie.

IJsbad therapie is een vorm van therapie waarbij het lichaam wordt blootgesteld aan extreem lage temperaturen. De lage temperatuur beïnvloedt het zenuwstelsel, verbetert de bloedcirculatie, vermindert ontstekingen en stimuleert de aanmaak van endorfines. Dit kan leiden tot fysiek herstel, versterking van het immuunsysteem en een verbeterd mentaal welzijn.

Bij een therapie wordt de fysieke of mentale gezondheid verbeterd en daarom wordt er door steeds meer mensen voor een ijsbad gekozen, als vorm van therapie. Hierbij is het altijd belangrijk dat veiligheid en welzijn voorop staan. Bereid een sessie goed voor en win voldoende (medisch) advies in. 

Onze modellen.

Jij wil de beste versie van jezelf worden en wij hebben alles om je daarbij te helpen.

Heb je wel eens last van spierpijn, een verminderde weerstand of slaap je soms slechter? Het nemen van een ijsbad biedt veel verschillende voordelen. Denk hierbij aan een hoger energieniveau, minder stress en een sneller herstel na jouw work-out.

Pearl Grey XL

Een vrolijke parel.


Bekijk product

Obsidian Black XL

Bestseller voor 1 persoon


Bekijk product

Obsidian Black XXL

Bestseller voor 2 personen


Bekijk product

Air Force Blue

Nooit meer Blue Monday


Bekijk product

Lees hier alles over het kopen van een ijsbad.


Thermal Tubs is de nummer één aanbieder van ijsbaden in Nederland.

Join the movement.